İçeriğe geç

Boğaz Kelimesi Nasıl Yazılır

Boğazını nasıl yazılır?

Konum içeren özel isimleri telaffuz ederken, son ekten önce bir kesme işareti kullanılır. Bu kelime sıklıkla yanlış olarak Dardanelles olarak yazılır. Doğru kullanımı Dardanelles biçiminde olmalıdır.

Boğaz tek basina nasıl yazılır?

Kılavuzda şöyle denmektedir: “Bu ekten başka bir sahiplik eki, sonunda 3. tekil şahıs sahiplik eki bulunan özel bir isme eklendiğinde kesme işareti konulmaz.” Kural eklenmiştir. Buna göre, Boğaziçi Köprüsü/Bizim Boğaziçi Köprümüz gibi örneklerde meydana gelen konuşma olayı, 3. tekil şahıs sahiplik ekinin atlanması değildir.

Sık boğaz nasıl yazılır TDK?

Herhangi bir Türkçe kelimede olduğu gibi bu kelimede de çeşitli yazım hataları yapılmıştır. Türk Dil Kurumu’na göre bu kelimenin doğru yazımı “sikboğaz”dır.

Boğaz köyleri nasıl yazılır?

Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe) büyük harfle başlar. Yer adlarında, ilk addan sonra gelen ve deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz gibi bir türü belirten orta adlar büyük harfle başlar.

Çanakkale Boğazının nasıl yazılır TDK?

Yer adlarında ilk addan sonra gelen adlar deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb. şeklindedir. Türü belirten ikinci adlar büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Anadolu Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat, Süveyş Kanalı, Tuna, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.

Boş boğaz nasıl yazılır TDK?

Bu kelime sıklıkla “empty neck” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı “saçmalık” şeklinde olmalıdır.

Boğaz kelimesine gelen ek ayrılır mı?

Özel isimlerde yer belirtmek için kısaltılmış telaffuz kullanıldığında ekin önüne kesme işareti konur: Hisar’dan, Boğaz’dan vb.

Cebelitarık Boğazı nasıl yazılır?

Cebelitarık Boğazı (Arapça: مضيق جبل طارق, İspanyolca: Estrecho de Gibraltar), Akdeniz ile Atlas Okyanusu’nu birbirine bağlayan ve Avrupa kıtasını Afrika kıtasından ayıran boğazdır.

Yeşil zeytin nasıl yazılır?

Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.

Dişe diş nasıl yazılır?

İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine girmiş, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; teker teker, boşuna, gün be gün, birer birer…

Gözyaşı nasıl yazılır?

TDK’ya göre “tear” kelimesinin doğru yazımı “tear”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.

Boğazkesen nasıl yazılır?

Rumeli Hisarı (Boğazkesen Kalesi olarak da bilinir), İstanbul’un Sarıyer ilçesinde, Boğaz kıyısında bulunan ve bulunduğu semte ismini veren kaledir.

Beyaz sinek nasıl yazılır?

22. Renk adlarıyla oluşturulan bitki, hayvan veya hastalık adları yan yana yazılır: akçaağaç, ladin, karadut, sarı çiçek; alabalık, beyaz sinek, boz ayı; badana, beyaz badana, mavi küf, mavi küf vb.

Art arda nasıl yazılır?

Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.

Akşamüstü nasıl yazılır?

Çünkü iki farklı kelimeden oluşan bir kelimedir: akşam ve daha yüksek. Ancak Türk Dil Kurumu’na göre bu kelimenin doğru yazımı “akşam” ile birleşimidir.

İstanbul Boğazı’na gelen ekler nasıl yazılır?

Özel isimlerde yer belirtmek için kısaltılmış telaffuz kullanıldığında ekin önüne kesme işareti konur: Hisar’dan, Boğaz’dan vb.

Boğazkesen nasıl yazılır?

Rumeli Hisarı (Boğazkesen Kalesi olarak da bilinir), İstanbul’un Sarıyer ilçesinde, Boğaz kıyısında bulunan ve bulunduğu semte ismini veren kaledir.

Geniz nasıl yazılır?

Bazı iki heceli sözcüklerde ünlü ile başlayan bir ek varsa ikinci hecedeki dar ünlüler atlanır: ağız / ağız, alın / alın, çığlık / mide, ben / benzi, beyin / beynimiz, boyun / boyun, yan / yan, burun / burunlar, burun / burunlar, göğüs / göğüs, kalp / yürek, mide / mide, oğul / oğul; dönüş- / dönüş-, …

Konya ovasının nasıl yazılır?

“Coğrafi adlar” tamlama halinde olup bileşik veya formül niteliğinde değilse büyük harflerle yazılır: Ağrı Dağı, Belgrad Ormanı, Tuz Gölü, Konya Ovası vb.

Kaynak: alphanova.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

puntoforest.com.tr