Ardiye gümrük nedir?
Depolama, ilgili ticari malların çeşitli nedenlerle limanda beklemesi durumunda ortaya çıkan depolama maliyetidir. Serbest dönemde depolama maliyeti yoktur. Sabit depolama maliyeti yoktur. Gümrük depolama ücreti liman şirketine veya gümrüğe bağlı olarak değişir.
Ardiye nedir?
Ticari malların depolandığı yere depo denir. Ayrıca; orada depolanan mallar için ödenen ücrete “depolama” denir ve ithalat, malların depoda tutulduğu gün (boşaltma günü ve çıkış günü dahil) esas alınarak hesaplanan tutardır.
Ardiye ücretini kim öder?
Depolama ücretini kimin ödeyeceği, taşıma sözleşmesine ve taraflar arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Genellikle alıcı, mallar varış limanına ulaştıktan sonra yükün boşaltılmasında veya taşınmasında yaşanan gecikmelerden kaynaklanan depolama ücretlerini öder.
Ardiye ne zaman oluşur?
Depolama nedir? Depolama, taşımacılık sektöründe kullanılan bir terimdir ve taşımacılık sırasında ortaya çıkan ek maliyetleri ifade eder. Taşıma sırasında ortaya çıkan ekstra operasyonlar, bekleme süresi, aşırı işgücü, ek depolama veya taşıma gereksinimleri gibi faktörler depolama maliyetlerine neden olabilir.
Ardiye ücreti ne kadar?
DEPOLAMA ÜCRETLERİ DEPOLAMA ÜCRETİ0.
Ardiye kaç gün?
Gemilerin gemi sahibi tarafından herhangi bir ücret talep edilmeden beklediği süreye “serbest zaman” denir. Genellikle limanlara gelen gönderilere yaklaşık 4 ila 7 günlük ücretsiz depolama süresi tanınır.
Ardiyeli yükleme nedir?
Depolama, malların limanda, terminalde veya depoda depolanması için katlanılan depolama ücretlerini ifade eder. Depolama genellikle gümrük prosedürlerinin uzaması, alıcının kargoyu zamanında alamaması veya diğer lojistik süreçlerindeki aksaklıklar nedeniyle oluşur.
Ardiye hangi dilden?
Depolama – Nişanyan Sözlük. Arapça arḍ أرض “yer” kelimesinden türemiştir ve +īya(t)¹ eki vardır.
Ardiye ne demek TDK?
Depolama kelimesinin birden fazla anlamı vardır; evlerde depolanması gereken kullanılmayan eşyaların tutulduğu alandır. Diğer anlamları şunlardır; ticari malların genellikle depolandığı yer – bir antrepo, böyle bir yerde depolanan mallar için ödenen ücret. Ailenin ihtiyaç duymadığı herhangi bir eşya, önlerindeki depo odasındadır.
Ardiye cezası nedir?
Depolama ücreti her üç ayda bir ve her durumda malların tamamen veya kısmen elden çıkarılması üzerine ödenir. Mallar onun elinde olduğu veya malları temsil eden bir belge vasıtasıyla elden çıkarabildiği sürece, depo sahibi, talepleri karşılığında mallar üzerinde bir rehin hakkı talep etme hakkına sahiptir.
Ardiyede KDV var mı?
Bu kapsamda örneğin ithal eşyasının gümrük antreposuna konulduğu günden itibaren gümrük beyannamesi tarihinde tesciline kadar geçen süre için ödenen ardiye bedeli üzerinden KDV Kanununun 17/4-o maddesi uyarınca KDV tahsil edilmemekte olup, vergilendirilmeyen bu tutar ithalatta KDV matrahına dâhil edilmektedir.
Gümrükte mal kaç gün bekler?
Özet beyanın verildiği tarihten itibaren süreler başlar ve deniz yoluyla gelen eşya için 45 gün, hava veya karayoluyla gelen eşya için 20 gündür (GK md. 46). Yolcu beraberinde getirilen ve gümrüğe sunulan eşya için süre 3 aydır (GK md. 48/2).
Ardiye gideri nedir?
Antrepo, depo vb. yerlerde depolanan ticari mallar için ödenen ücrettir.
Ardiye hesabı nasıl yapılır?
İthalat sisteminde, ithalat beyannamesinin veri girişi/hesaplama sayfasında ‘Depo Hesaplama’ butonuna tıklanarak hesaplama yapılabilmesi için, beyannamede seçilen eşyanın ‘Sistem/Çeşitli/Depo Hizmet Bedelleri’ ekranında mahal koduna ilişkin bir tanımlamanın bulunması gerekmektedir.
Ardiye hizmetleri nedir?
I.I. Depolama Hizmeti Tanımı Yükleme ve boşaltma, yükün (parça yük, dökme yük, sıvı yük, konteyner, araç vb.) geminin ambarından, tankından veya güvertesinden liman sahasına aktarılması veya yüklenmesi için sağlanan hizmetleri ifade eder.
Ardiye ve demuraj nedir?
Demuraj, geminin limanda geçirdiği her ek gün için ödenmesi gereken bir tazminattır ve gemi sahibi için önemli ek maliyetlere yol açabilir. Depolama, malların limanda, terminalde veya depoda depolanması için katlanılan depolama ücretlerini ifade eder.
Ardiyede KDV var mı?
Bu kapsamda örneğin ithal eşyasının gümrük antreposuna konulduğu günden itibaren gümrük beyannamesi tarihinde tesciline kadar geçen süre için ödenen ardiye bedeli üzerinden KDV Kanununun 17/4-o maddesi uyarınca KDV tahsil edilmemekte olup, vergilendirilmeyen bu tutar ithalatta KDV matrahına dâhil edilmektedir.
Konteyner ardiye nedir?
Depolar; Ortamın açık olduğu ve genellikle gemiden boşaltılan konteynerlerle depolama yapılan depolardan farklı olarak hassas olmayan ürünlerin depolandığı, konteyner depolamasının tercih edildiği alanlardır.
Ardiye muafiyeti nedir?
İthalatçı firmalar, konteyner ve ağırlık kısıtlaması olmaksızın, malların depoya varışından itibaren ilk 12 saat içinde malzemelerini boşaltmaları halinde depolama ve yeniden sipariş ücretlerinden muaf tutulmaktadır.
Kaynak: dramaistanbul.com.tr