Trabzonda en çok ne yetişir?
En önemli tarım ürünleri fındık, çay, mısır, tütün ve fasulyedir. Sebze ve meyve yetiştiriciliği de önemli bir yer tutar.
Trabzon’un en meşhur meyvesi nedir?
Dünya çapında yaklaşık 2 milyon ton Akdeniz hurması üretildiği tahmin ediliyor. Başlıca üretici Çin’dir, onu Güney Kore, Japonya, Brezilya ve İtalya takip eder. Yeni Zelanda, Avustralya ve Şili, hurma üretimine odaklanan önde gelen ülkeler arasındadır.
Trabzon en çok neyi meşhurdur?
Trabzon’un en meşhur yöresel yemekleri arasında sürmene pidesi, akçaabat köftesi ve hamsiköy sütlacı, hamsi tava ve hamsili pilav, ısırgan otu çorbası, kayaya, kuymak, lahana çorbası ve lahana dolması gibi coğrafi işaretli ürünler yer alır.
Trabzon’un geçim kaynağı nedir?
Trabzon kültürel ve sosyal olarak gelişmiş olmasına rağmen istenilen ekonomik gelişmeyi sağlayamamıştır. İlin ekonomisi hala tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır; nüfusun %65’i bu faaliyetlerden elde edilen gelirle geçimini sağlamaktadır.
Trabzon yöresel ürünler nelerdir?
Trabzon pidesi, kuymak, guliya, hamsi pilavı, hamsi tavada, hamsiköy sütlacı, laz böreği.
Trabzonda ne yiyebiliriz?
İklim özelliklerinin ve Karadeniz’in de etkili olduğu Trabzon mutfağında kayıtsız kalınamayacak meşhur lezzetler: Kara lahana dolması, pazı kayganası, muhlama – yöreye göre, ayrıca laz pide çeşitleri, Hamsiköy’de sütlaç, Akçaabat’ta köfte. Diğer yazılar…
Cennet meyvesi ne?
Cennet meyvesi veya bilimsel adıyla Diospyros kaki, özellikle Asya kökenli, yüksek şeker içeriğine sahip besleyici bir meyvedir. Genellikle turuncu renkte ve yumuşak bir kabuğa sahip olan cennet meyvesi, jelatinimsi ve şekerli kıvamıyla dikkat çeker.
Cennet meyveleri hangileri?
Cennet meyveleri olan hurma, nar, üzüm, kiraz, muz ve incir, Kuran-ı Kerim’de sıkça anılır. İnsanlığın tarihi serüveni boyunca hem kutsal kaynaklarda hem de medeniyetlerde iz bırakan meyvelerin sağlıkla yakın ilişkisi, onları bu kadar değerli kılan şeydir.
Trabzon hurmasının diğer adı nedir?
Son yıllarda birçok makale veya yayında ismi sıkça geçen, bilimsel adı Diospyros kaki olan ve hurma, cennet hurması, Akdeniz hurması veya Japon hurması gibi farklı isimlerle de anılan bu mucizevi meyvenin faydaları çoktur.
Trabzon kahvaltısında neler olur?
Karadeniz yaylalarında yaşayan ineklerden elde edilen süt, manda yoğurdu, peynir, kuymak, sahanda yumurta, tereyağı, Rize’den gelen Anzer balı ve mısır ekmeği ile orman ve dağ manzaralı masalarda unutulmaz bir kahvaltı servis edilecektir.
Trabzonlulara ne hediye alınır?
Trabzon hediyelik seçenekleriniz: Kemençe, Beton Helva, Telkari İşlemeler, Mısır Ekmeği, Keşan, Peştemal, Kemerler ve Yöresel Elbiseler, Hasır Bileklikler ve Telkari Örme Ürünleri, Daha Fazlası…
Trabzon’un meşhur tatlısı nedir?
Trabzon’un en meşhur tatlısı Hamsiköy sütlacıdır. Hamsiköy sütlacı’nın en önemli özelliği tamamen doğal malzemelerden yapılmış olmasıdır. Tatlının yapımında kullanılan süt, pirinç ve şeker bölgenin en kaliteli ürünleridir.
Trabzonda hangi meyve yetişir?
Ticari olarak yetiştirilmemekle birlikte turunçgiller (mandalina, limon, portakal), elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, incir, hurma, ceviz, kestane, çilek, ahududu ve böğürtlen yetiştirilmektedir.
Trabzon’da en çok ne üretilir?
Bölgenin başlıca gelir kaynağı olan fındık ve çay, tarım arazisinin %59’unda yetiştirilmektedir. Tarım arazisinin %28,99’unda tahıl, mısır ve fasulye, %10’unda tütün ve patates, %2,50’sinde ise sebze ve yem bitkileri yetiştirilmektedir. İlin 858 bin 687 nüfusunun 436’sı bu tarım arazisine sahiptir.
Trabzon’un bitki örtüsü nedir?
Alçak kesimlerde yaprak döken ağaçlar ve maki türleri yaygındır. Daha yüksek rakımlarda iğne yapraklı ormanlar bulunur. Bu orman kuşağından sonra alpin bitkiler, çayırlar ve dağ meraları görülebilir. Kıyıdaki doğal bitki örtüsü çeşitli ağaçlardan oluşur.
Trabzon ne üretiyor?
Trabzon meyve ve sebze yetiştiriciliği açısından da zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Mısır, fasulye, lahana gibi sebzeler; elma, armut, kiraz gibi meyveler; özellikle de bölgeye özgü olan hurma en çok üretilen tarım ürünleri arasındadır.
Karadenizde en iyi ne yetişir?
Bu veriler ışığında Karadeniz Bölgesinin ülkemizde özellikle fındık, çay, kızılcık, muşmula ve kivi gibi meyve türleri ve üretimi açısından önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir.
Trabzonda domates yetişir mi?
Trabzon şehir merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Tosköy köyündeki domates serasında ilk hasat önümüzdeki hafta yapılacak. 3 bin metrekarelik arazi üzerine 3 bin metrekarelik bir alana kurulan serada 8 bin adet domates fidesi bulunuyor. 100 ton domates hasadı yapması beklenen serada domatesin yanı sıra karpuz da üretilecek.
Trabzonda çay yetişiyor mu?
Çay yetiştirme alanı; Türkiye’deki çay üretim alanları 2020 üretim döneminde incelendiğinde üretim alanlarının %66,4’ü 554,4 bin gün ile Rize’de, %20,3’ü 169,6 bin gün ile Trabzon’da, %10,8’i 90 bin yıl ile Artvin’de ve %2,4’ü ise 20,3 bin gün ile Giresun’da bulunmaktadır.
Kaynak: rothys.com.tr