Davaların birleştirilmesine kim karar verir?
İkinci mahkeme, ilk mahkemeden aldığı bilgi üzerine, iki dava arasında bağlantı bulunduğuna kanaat getirirse (HMK m. 166/4), başvurunun kabulüne ve (ikinci) davanın ilk davaya bağlanmasına karar verir.
CMK birleştirme kararını kim verir?
Geniş bağlantı CMK’nın 11. maddesinde düzenlenmiştir. Maddede şöyle denilmektedir: “Mahkeme, önündeki birden fazla dava arasında, bu bağlantı 8. maddede belirtilen türden olmasa bile, bir bağlantı bulursa, bu davaları birlikte dinlemek ve karara bağlamak amacıyla bir araya getirmeye karar verebilir.”
Birleştirme kararı İstinaf’a tabi mi?
“Aynı yargı çevresinde, aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Birleştirme kararı ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Dava dosyası birleştirme nasıl yapılır?
Birleştirme kararı, ikinci davanın görüldüğü mahkeme tarafından verilir ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcıdır. (2) Davalar, farklı yargı bölgelerindeki aynı düzey ve yetkideki hukuk mahkemelerinde görülüyorsa, ikinci davanın görüldüğü mahkemeye birleştirme yoluyla birleştirme talebinde bulunulabilir.
Birleştirme kararı tebliğ edilir mi?
HMK MADDE 166 – İlk davanın açıldığı mahkeme, başvurunun kabulü ve davaların birleştirilmesine ilişkin kesin kararın verildiği andan itibaren bu karara bağlı kalır. (3) Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye gecikmeksizin tebliğ edilir.
Birleştirme kararına itiraz nereye yapılır?
Bu durumda, temyiz başvurusu Bölge Mahkemesinde incelenir ve Bölge Mahkemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığa yol açan gerçek hukuki ilişkiye ilişkin kararı inceler.
Birleştirme talepli dava dilekçesi nedir?
Dosyaların birleştirilmesi talebine örnek; Farklı referans numaraları altında açılmış ancak konusu ve tarafları aynı olan ve bunlardan biri hakkında alınan kararın diğerini etkilediği iki ayrı dosyanın birleştirilmesi talebine örnektir.
Soruşturma dosyası birleştirilir mi?
Düzenlemeden anlaşılacağı üzere; “Cumhuriyet savcısının istemine uyulması kaydıyla” ibaresi yer aldığından, Cumhuriyet savcısının birleştirme talebi olmadıkça, bağlantı bulunduğundan iki mahkemeden birinde dosyaların birleştirilmesi mümkün değildir.
2 kez istinaf olur mu?
Temyiz süresi içerisinde ikinci kez itiraz edilebilir. (Hukuk Dairesi – Karar: 2019/9846)
Birleşen davada ıslah nasıl yapılır?
Dava birleştirme durumunda yeniden yapılandırma Bu nedenle, hala iki dava vardır. Bu nedenle, taraflar birleşik davacı-davalı varlık olarak anılır. Birleşme kararı verilen dosyalar iki ayrı dosya olduğundan, taraflar her dosya için ayrı ayrı düzeltme hakkını kullanabilirler.
Karar istinaf edilmezse ne olur?
İtiraz haklı bulunmazsa itirazın reddedilmesine karar verilir. İtiraz haklı bulunur ve kabul edilirse ilk derece mahkemesinin kararı usul veya esas bakımından hukuka aykırı sayılır.
CMK birleştirme hangi mahkemede yapılıyor?
14. Yargıtay’ın birleştirme kararının usul ve yasaya uygun olduğu kabul edilmelidir.
Davalar neden birleştirilir?
Dava birleştirme, ayrı ayrı açılan ve farklı taban numaralarında yürütülen davaların tek bir temelde elden çıkarılması anlamına gelir. Davaların bir araya getirilmesiyle sürecin daha sorunsuz işlemesi beklenir. Ayrıca prosedür ekonomisi ilkesini de yansıtır.
Birleştirme işlemi nedir?
Birleştirme (veya tevhid), talep üzerine yapılan bir tapu işlemidir. Bunun tersi, ayrı tapuları olan ve birbirine bitişik olan arazi veya parsellerin tek bir tapu altında birleştirilmesi süreci olan eleme sürecidir.
Davaların ayrılması nasıl olur?
Yargılamanın herhangi bir aşamasında mahkeme, talep üzerine veya kendiliğinden, yargılamanın daha iyi akmasını sağlamak amacıyla davaları ayırmaya karar verebilir. Birlikte açılan davalar arasında bağlantı yoksa, bunların ayrılmasına karar verilebilir. Davaların ayrılması ilke olarak mahkemenin takdirindedir.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
Ceza ve hukuk mahkemelerinin kararları genellikle birbirini etkilemez.
Birleştirme kararına itiraz nereye yapılır?
Bu durumda, temyiz başvurusu Bölge Mahkemesinde incelenir ve Bölge Mahkemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığa yol açan gerçek hukuki ilişkiye ilişkin kararı inceler.
Davada son kararı kim verir?
Maddi uyuşmazlıkları çözme yetkisine sahip bir yargı makamıdır ve ceza kovuşturma sürecinde aktif rol oynar. Mahkeme duruşmaya başkanlık eder ve kişinin suçlu olup olmadığına dair nihai kararı verir.
Kaynak: giyi.com.tr