Osmanlıca damat ne demek?
Osmanlı’da damat kavramı, padişahların kızları, kız kardeşleri veya kızlarıyla evlenerek Osmanlı hanedanına yakınlaşan erkeklere damat paşa olarak adlandırılırdı. Damat paşalara ilk olarak damat, 16. yüzyılda damat, daha sonra da damat (damad-ı hazreti şehriyarî (veya sultan) denildi.
Mül Osmanlıca ne demek?
Klasik Türk edebiyatı şairleri “mül” kelimesini “şarap” anlamında kullandıklarında, bunu çoğunlukla “bahar”la ilişkilendirmişlerdir.
Müsenna ne demek Osmanlıca?
Sıfat. 1- İki parçalı veya iki parçadan oluşan, ikili: Bir ara ittifak olmuş, sonra anlaşmazlıklar çıkmış (Ahmet Râsim). İyi ittifaka zarar vermek için Rusya ile Japonya arasına Kore ısırığı sokmuş (Cenap Şahâbeddin). 2- İki katlı, iki katlı.
Muahede ne demek Osmanlıca?
Kökeni: “Muâhede” kelimesi Arapça kökenlidir ve “a-h-d” kökünden türemiştir. Temel anlamı “sözleşme” veya “anlaşma”dır. Anlamı: “Muâheda” kelimesi iki veya daha fazla taraf arasındaki resmi bir sözleşme veya anlaşmayı ifade eder.
Osmanlıca koca ne demek?
Osmanlı Türkçesi: قیز (ota)
Eski dilde damat ne demek?
Farsça ve Orta Farsça dāmād داماد “güvey, damat” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, yazılı bir örneği olmayan Eski Farsça *dāmātar – “düğün sahibi” formundan ödünç alınmış bir kelimedir. Bu form, aynı anlama gelen Avestan zāmātar- kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, Sanskritçe cāmātr जामातृ “güvey, damat, koca” kelimesiyle ilişkilidir.
Münkat ne demek Osmanlıca?
Aralıklı ve bitmek üzere. Aralarında hiçbir bağ yoktur, ayrıdırlar. Herkesten ayrılıp bir kişiyle kalmak.
Mülahaza Osmanlıca ne demek?
“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir.
Mütehassıs Osmanlıca ne demek?
“Mutehassis” kelimesi Arapça kökenlidir ve Türkçeye Arapçadan gelmiştir. “تَحَسَّسَ” (tehassesa) fiilinden türemiştir ve “hissetmek, hissetmek” anlamında kullanılır. Anlamı: “Uzman”ın, duygularını kolayca hisseden ve bunların kendisini yoğun bir şekilde hareket ettirmesine izin veren duygusal olarak etkilenen kişi anlamına geldiği anlaşılmaktadır.
Musenna ne demek?
Çift ve aynalı yazı. Sözlükte “iki parçalı veya iki parçadan oluşan, çift, iki katlı” anlamına gelen müsennâ kelimesi, terim olarak “düz yığılmış veya karmaşık, çift ve zıt yazı, aynalı yazı” anlamına gelir.
Mübayin ne demek Osmanlıca?
1. Ayrı, farklı, farklı, farklı.
Müsir ne demek Osmanlıca?
Müşîr (Osmanlıca: مشير), Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında kullanılan, günümüzün en yüksek askeri rütbesi olan mareşal rütbesine denk gelen bir rütbedir.
Muhalea Osmanlıca nedir?
Muhalaa, kadının rızası ile kocasına ödeyeceği bir bedel karşılığında evlilik sözleşmesinin sona erdirilmesi anlamına gelir. Muhalaa yoluyla evliliğin sona erdirilmesi, kadınlara evliliği sona erdirme hakkı veren bir haktır.
Muhimme ne demek Osmanlıca?
Mühimme defterleri, Osmanlı İmparatorluğu’nda meclis kayıtlarının tutulduğu defterlerdir. Mühimme defterlerinin farklı türleri vardır. Bunlardan biri mecliste açıkça tartışılan konuların kaydedildiği sıradan defterler iken, diğeri ise “mektum-i mühimme” adı verilen gizli tüzük ve kararnamelerin yer aldığı defterdir.
Muesses ne demek Osmanlıca?
Arapçada “مُؤَسَّسَة” (mu’essesa) kelimesi kurum veya organizasyon anlamına gelir. Örnek cümle: Bu organizasyon, çocukların eğitimi ve refahına odaklanan ve birçok aileye yardım sağlayan kar amacı gütmeyen bir organizasyondur.
Damatlara ne denir?
Eşlerin kardeşlerine halk arasında “kayınvalide” denir. Damatlar genelde birbirlerine “kayınvalide” diye hitap etmeyi tercih ederler. Eğer biri daha büyükse kardeş demek daha uygundur.
Damat adayı ne demek?
İsim. Kızın ailesinin büyüklerine göre kızın kocası damadıymış: Babası da beni damat adayı olarak görüyormuş. – Mahmut Yesari
Gelin damat ne demek?
evlenen kişi, gelin veya damat (frs.)
Bedid ne demek Osmanlıca?
( ﺑﺪﻳﺪﺍﺭ– ﺑﺪﻳﺪ) sıf. (Farsça bedіd > bedіdār) Meydanda ve görünürde, açık, aşikâr, belirgin, zâhir, pedid, pedîdar: Meyhanede (Muallim Nâci) başka bir bedîdâr âlem yarattım. Orada hayat neşeli olur (Recâîzâde M.
Kaynak: modanevra.com.tr