Ardahanda ne ekilir?
İlçenin doğal orman alanı içerisinde yer almakta olup, çoğunlukla meşe, çam, köknar, ladin, huş, kızılağaç, gürgen ve fındık ağaçlarından oluşmaktadır. Bu alt bölgede arpa, buğday, çavdar, fasulye, mısır, elma, erik, kiraz, ceviz, patates, lahana, salatalık, marul ve soğan gibi tarım ürünleri yetiştirilebilmektedir.
Ardahan’ın en çok neyi meşhur?
Çok bereketli Ardahan bölgeleri birçok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Ardahan denince akla ilk gelenler Kaşar peyniri ve Çıldır Gölü olsa da genel olarak Ardahan yöresel yemekleri, kıyafetleri, türküleri, gelenek ve görenekleri ile oldukça zengin bir ildir.
Ardahan’ın hangi meyvesi meşhur?
Posof Elması: Ardahan’ın İçi Dışı Kırmızı Meyvesi Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen kırmızı elma, Posof Elması adıyla tüm dünya ülkelerinin ilgisini çekmeyi başardı.
Ardahan’da ne üretiliyor?
Süt ve süt ürünleri. … Ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi. … Et ve et ürünleri. … Makarna ve irmik üretimi. -Su ürünleri işleme. -Yumurta paketleme. … Meyve ve sebze işleme ve paketleme. –Dondurulmuş gıda. -Diğer ürünler…
Ardahan’da en çok ne üretilir?
Hayvancılık, arıcılık ve kaz yetiştiriciliği başlıca gelir kaynaklarıdır. Ardahan’da üretilen kaşar çok yüksek kalitededir ve ülke genelinde Kars Kaşarı olarak da bilinir. “Kafkas Arı Irkı Gen Merkezi” olan Ardahan, çok özel bal üretir ve “Ardahan Çiçek Balı” coğrafi işaretine sahiptir.
Ardahan’da hangi meyve yetişir?
Bazı köylerde ağırlıklı olarak erik, elma, armut ve kiraz ağaçlarının yetiştiği meyve bahçeleri bulunmaktadır. Ardahan ilinde meyve üretimi Posof ilçesi ve Çıldır-Kurtkale havzasıyla sınırlıdır. Sadece birkaç elma, erik ve armut çeşidi taze meyve olarak kabul edilir ve bölgede ticareti yapılır.
Ardahan Kürt yeri mi?
Nüfus. Nüfusun çoğunluğu Kıpçak kökenli Ahıska Türklerinden oluşmaktadır. Geri kalanı Türkler, Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşmaktadır.
Ardahan’ın özelliği nedir?
Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğu kesiminde Karadeniz Bölgesi’nin yanında bulunan Ardahan, yüksek ve engebelidir. Bölgede yüksekliği 3.000 m’nin üzerinde olan dağlar vardır. Yalnızçam Dağları, Artvin il sınırı boyunca uzanır. İlin kuzeydoğu kesiminde Keldağ (M.Ö. 3. yüzyıl) yer alır.
En çok Ardahanlı nerede?
532.
Ardahan’da elma yetişir mi?
Ardahan. Posof ilçesinde yetişen ve üç yıl önce “Posof Badele elması” adıyla coğrafi işaret alan elma, bölgedeki az sayıda çiftçi tarafından yetiştiriliyor. Olgunlaştığında içi ve dışı kırmızıya dönen elmaları hasada başlayan üreticiler, ihtiyaçlarını aşan elmaları ildeki müşterilerine pazarlıyor.
Ardahan’ın yöresel yemeği nedir?
Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek pudingi ve helva en meşhur yemekleridir.
Ardahanda zeytin yetişir mi?
Ardahan ikliminde zeytin yetiştirmek biraz zordur ama Ardahan’ın Göksu bölgesindeki köylerde saksıda veya kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Ardahan mezhebi nedir?
Tskarostavi Kilisesi. Tskarostavi Kilisesi (Gürcüce: წყაროსთავის საეპისკოპოსო ტაძარი) Java’nın tarihi bölgesinde erken Orta Çağ’da inşa edilmiş bir Gürcü piskoposluk kilisesidir. Kheti. Bugünkü Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı eski adıyla Tskarostavi Öncül köyünde bulunuyordu.
Ardahan ne ile ünlü?
Ardahan coğrafi konumu nedeniyle birçok kültürden etkilenmiştir. Ardahan’ın mutfak kültürü de çevre illerin etkisi altında oldukça gelişmiştir. Ardahan’ın en meşhur yemekleri arasında feselli, etli mantı, katmer, dilimli aşı, ayran aşı, pişi ve gevrek yer almaktadır.
Ardahan’ın eski adı nedir?
Ardahan İli, 27 Mayıs 1992’de çıkarılan yasa ile Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. ili olarak kurulmuştur. Ardahan Kalesi’nde yapılan kazılarda bölgede Eski Tunç Çağı’na ait kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Eski adı Artan’dır.
Ardahan’da tarım yapılır mı?
Tarım ve hayvancılık. Ardahan, hayvancılığın, arıcılığın ve kaz yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı, geniş meralara ve hayvancılığa uygun iklime sahip bir ildir.
Ardahan doğal bitki örtüsü nedir?
Türkiye’de Karadeniz ikliminin özellikleri esas olarak ilin batısı ve kuzeyinde görülmektedir. Bu özellik bitki örtüsünde de kendini göstermektedir. Batı ve kuzeyde, özellikle Posof ilçesi ve Artvin’e komşu bölgelerde ormanlar ve çalılıklar bulunurken, Ardahan’ın güney kesimlerinde çayırlar ve meralar yaygındır.
Ardahanda elma yetişir mi?
Ardahan. Posof ilçesinde yetişen ve üç yıl önce “Posof Badele elması” adıyla coğrafi işaret alan elma, bölgedeki az sayıda çiftçi tarafından yetiştiriliyor. Olgunlaştığında içi ve dışı kırmızıya dönen elmaları hasada başlayan üreticiler, ihtiyaçlarını aşan elmaları ildeki müşterilerine pazarlıyor.
Yaban mersini Ardahanda yetişir mi?
Ardahan’da Mosi, Rize’de Likapa, Trabzon’da Ligarba, Karakavuz’da Çaliçileği, Rize Pazar İlçesi’nde Kaskanaka, Rize’nin Ardeşen İlçesi’nde Çera (Çela), Artvin’de Morsvi, Mahabak, Mesi; Giresun’da çalı üzümü, Ordu’da Cırtlık çileği, Yozgat’ta yaban mersini, diğer bölgelerde ise ayı üzümü, çay üzümü veya çoban üzümü denir.
Kaynak: esev.com.tr