Mühimme defterine kim yazar?
Konumuz olan Mühimme defterleri, Divân-ı Hümâyûn kalemlerinden biri olan Beylikçi veya Divân Kalemi adı verilen kalem odasında, “mühimmenüvisan” adı verilen görevliler tarafından yazılıp saklanmaktaydı.
Osmanlıda mühimme defterini kim tutar?
Bazen bir devlet tarafından, bazen de birkaç devlet tarafından tutuluyordu. Bu defterlerde valilere, hakimlere ve diğerlerine yönelik nizamnameler yer alır. Aynı zamanda Mühimme defterini tutan kişi, bu defteri tutan kişiyle aynıdır. Nişancı her ikisini de tutar ve muhasebeci bunları düzenli aralıklarla kontrol eder.
Mühimme ne demek?
Mühimme defterleri, Osmanlı İmparatorluğu’nda meclis kayıtlarının tutulduğu defterlerdir. Mühimme defterlerinin farklı türleri vardır. Bunlardan biri mecliste açıkça tartışılan konuların kaydedildiği sıradan defterler iken, diğeri ise “mektum-i mühimme” adı verilen gizli tüzük ve kararnamelerin yer aldığı defterdir.
Osmanlıda tutulan defterler nelerdir?
Bunlara Muhasebe, Mukataa, Cizye, Evkaf, Maden, Mesarifat, Ruzname ve Navul, Salyane, Temettuat, Muvazene Defterleri adları verilmektedir. Bunların dışında özellikle bakanlık dönemine ait bazı defterler de bulunmaktadır.
Muhimme defteri nedir?
Divan-ı Hümayun toplantılarının iç ve dış meselelerine ilişkin önemli siyasi, askeri, sosyal ve ekonomik kararların kaydedildiği defterlere “Mühimme defterleri” denirdi. 961 ile 1323 (1553–1905) yılları arasında Osmanlı arşivlerinde tutulan 266 Mühimme defteri bulunmaktadır.
Defteri ilk kim icat etti?
Defter, üzerine yazmak veya çizim yapmak için boş kağıtları birleştirerek oluşturulan bir nesnedir. 1920’de J.A. kağıtları birleştirdi ve bir karton kapak ekledi. Birchall tarafından icat edildi.
Padişahın mührünü kim çeker?
Nişancı (Tevkii, Tuğrai) Padişahın mutlak temsilcisidir. Padişahın mührünü taşır.
Nişancının tuttuğu deftere ne denir?
Silahlı erin görevleri şunlardır: Fethedilen toprakları tahrir defterlerine kaydetmek.
Kazaskerin tuttuğu defterin adı nedir?
Kazasker Rûznâmçe’nin defterleri, Osmanlı Devleti’nin İlmiye kurumu ve bu kurumun işleyişi konusunda temel kaynaklardan biridir. Rûz, Farsça’da gün anlamına gelirken, nâmçe ise defter anlamına gelir ve rûznamçe bir tür günlük olarak nitelendirilebilir.
Temettuat defteri ne demek?
Temettuat defterleri adı verilen bu defterler; Tanzimat’ın uygulandığı bölgelerde yaşayan vatandaşların mal, hayvan, arazi ve varlıklarını hane bazında kayıt altına alan resmî defterlerdir.
Rüus defteri nedir?
16. yüzyılda Osmanlı bürokrasisinde. Yüzyılın sonuna kadar bazı resmi atamaların kaydedildiği defterleri ifade eder. XVII. 17. yüzyıldan itibaren bazı atamaların biyografileri de bu adla anılırdı, yani 17. yüzyılda. Yüzyılın sonlarına doğru bürokratik atama işlemlerinin yapıldığı makamın adı haline geldi.
Teşrif defteri nedir?
1616-1620 yıllarını kapsayan Teşrifat Defteri, 17. yüzyılın ilk yarısının önemli kaynaklarından biridir. Defter dört yıllık kısa bir dönemi kapsamasına rağmen, bu dönemde Sultan I. Ahmed, I. Mustafa ve II öne çıkmıştır. Padişah Osman’dır.
Dünyanın en büyük Osmanlı Arşivi nerededir?
Osmanlı İmparatorluğu’na ait en kapsamlı ve değerli arşiv malzemesi Devlet Arşivleri Başkanlığı’na bağlı Osmanlı Arşiv Kompleksi’nde bulunmaktadır.
Osmanlı’da ilk defterdar kimdir?
Ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Bazı kaynaklara göre ilk “Baş Defterdar”, I. Murat döneminde 1359-1360 yılları arasında atanan Mihalliç Kadı “Çelebi bin Mehmet”tir. I. Beyazıd döneminde (1389-1402) şair Zahiri “Baş Defterdar” olarak belgelenmiştir.
Kadının defteri nedir?
Kadı defterleri (Şer’iyye Sicilleri), Osmanlı Devleti’nde kaza kadılarının her türlü davaya ilişkin kararlarını ve merkezden verilen emirleri kaydettikleri mahkeme kayıtlarına denir.
Ahkam defterini kim tutar?
İslam ve Türk devlet bürokrasisinde çeşitli kayıtları tutmak için kullanılan belgelerin birleşimi. Osmanlı mali teşkilatının başı. Dîvân-ı Hümayun’da tutulan tutanakların toplandığı defterlere verilen addır.
Nişancının tuttuğu deftere ne denir?
Tahrir Defteri: Atıcının tuttuğu arazi kayıtlarının bulunduğu defterdir. Tereke Defteri: Miras belgelerinin tutulduğu defterdir. Osmanlı Devleti’nde devlete Devlet-i Aliyye, Devlet-i Muazzama denirdi.
Kimler işletme defterine tabidir?
Muhasebe defterlerini kim tutar? Muhasebe defterleri, Vergi Usul Kanunu’nun 178. maddesinde nitelikleri belirtilen ikinci sınıf tacirler tarafından tutulur. İkinci sınıf tacir olarak kabul edilmek için şirketin belirlenen işlem limitlerinin altında kalması gerekir.
Ruznamçe defteri nedir?
Ruznamçe, en basit tanımıyla Osmanlı Devleti’nde vergi dairelerinde günlük gelir ve gider hesaplarının tutulduğu defterlere verilen addır. Farsça kökenli olan bu kelime, gün anlamına gelen rûz ve defter anlamına gelen nâmçe kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşmuştur.
Kaynak: KomsuFirin.com.tr