Tanık ifadeye gitmezse ne olur?
Mahkeme tarafından çağrıldığınız halde mazeretsiz mahkemeye gelmez ve mazeretinizi de bildirmezseniz mahkeme zorla çağrıldığınıza karar verecektir.
Tanık polise ifade vermek zorunda mı?
Genel olarak hayır. Bir tanık olarak, yargıcın karşısına çıkmalı ve sorularını sözlü olarak cevaplamalısınız. Ancak, sayılar veya teknik konularla ilgili sorular gibi yazılı belgeniz olmadan net bir şekilde cevaplayamayacağınız sorular varsa, yargıcın iznini o konu hakkında isteyebilirsiniz.
Tanık olmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Tanıklık yapmaktan çekinen kişi, çekingenliğinin nedenini ve bu nedeni haklı çıkaran kanıtları duruşma gününden önce yazılı olarak veya çağrıldığı duruşmada sözlü olarak göstermelidir. Daha önce çekingenliğinin nedenlerini ve çekingenliğinin nedenlerini açıklayan tanığın belirli bir günde mahkemede hazır bulunması gerekmez.
Tanık davaya katılmazsa ne olur?
Tanıklık etmezsem ne olur? Bir yaptırım veya ceza var mı? Mahkeme tarafından çağrılırsanız ve mazeretiniz olmadan mahkemeye gitmezseniz ve mahkemeye bir mazeret sunmazsanız, mahkeme sizi zorla içeri almaya karar verecektir.
Haberim olmadan tanık gösterildim ne yapmalıyım?
Hiçbir şey bilmediğim bir konuda tanık olarak getirildim. Ne olacak? Tanık olarak getirdiğiniz olay hakkında hiçbir bilginiz yoksa, mahkemede hiçbir bilginiz olmadığını belirtmeniz ve gerekirse doğruyu söylediğinize yemin etmeniz gerekecektir.
Tanık olan kişi ceza alır mı?
Hâkim, usul ve esaslara uygun hareket etmek şartıyla, sanığın suçu hukuka aykırı olarak işlediği hususunda makul kanaate varırsa, yalnızca tanık beyanlarına dayanarak da ceza verebilir.
Tanıklıktan çekilmek için ne yapmalı?
Madde 48 Kendisi veya yakınları aleyhine tanıklıkta bulunmama “Madde 48 – (1) Tanık, kendisi veya 45 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen kişiler hakkında ceza kovuşturmasına yol açabilecek soruları cevaplamaktan kaçınabilir. Cevap vermekte tereddüt edebileceği tanığa önceden bildirilir.”
İfade vermeye gidilmezse ne olur?
İfade alınmazsa ne olur? Kolluk kuvvetleri veya savcılık tarafından ifade vermeye çağrılan bir kişi ifade vermek için gelmezse, kendisine karşı “tutuklama emri” veya “zorunlu tutuklama emri” çıkarılabilir.
Tanık yanlış ifade verirse ne olur?
Madde 153: “(1) Mahkeme veya kanunla tanıklık veya bilirkişilik yapmaya yetkili kılınan merci önünde, tanıklık veya bilirkişi olarak yemin etmeden yalan yere tanıklık eden kimseye üç aydan beş yıla kadar hapis cezası verilir.
Tanıklık ücreti ne kadar?
MADDE 4 – (1) Tanığa, ifade verirken kaybettiği zamana orantılı olarak günlük 40,00 Türk Lirasından 80,00 Türk Lirasına kadar ücret ödenir. MADDE 5 – (1) Tanığın hazır bulunması için seyahat etmesi gerekiyorsa, ifade vermek üzere çağrıldığı yerdeki yol, konaklama ve yemek giderleri de karşılanır.
Her tanık mahkemeye çağrılır mı?
Mahkemeye tanık olarak çağrılan herkes hazır bulunmalıdır. Mahkemeye tanık olarak bildirilen kişi artık davalının veya davacının isteğinden bağımsız olarak mahkeme tarafından kamuya açık bir tanık olarak dinlenebilmek için duruşmaya katılmalıdır.
Tanık e-devlette gözükür mü?
Ancak tanık oldukları dosyalar insanların e-devlet sistemlerinde görünmüyor. İlgili dosyalara tebligatlarda adı geçen ilgili mahkeme katibinden bilgi alabilirler. İlgili yasalara göre mahkemede ifade vermek zorunludur. Bir tanığın savcıya, hakime veya mahkemeye gelip ifade vermesi gerekir.
Hakim tanığa ne sorar?
(3) Hakim, tanığa: “Şerefiniz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerleriniz üzerine, tanık olarak size sorulan sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şeyi gizlemeyeceğinize yemin eder misiniz?” diye sorar.
Tanık olmak zorunlu mu?
Bir ifade gerekli mi? Evet. Tanık olarak listelenen kişi savcıya, hakime veya mahkemeye gelmeli, bilgisini paylaşmalı ve doğruyu söylediğine yemin etmelidir. İstisnai durumlarda, kanunda listelenen kişiler ifade vermekten kaçınabilir.
Kimlerin tanıklığı kabul edilmez?
MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa dahi. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.
Tanık ilk duruşmaya gelmezse ne olur?
(1) Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, ifade vermeye çağrılan her kişi hazır bulunmak zorundadır. Usulüne uygun olarak çağrılmasına rağmen mazeretsiz olarak gelmeyen tanık, zorla mahkemeye getirilir ve gelmemesinden kaynaklanan giderleri ve beş yüz Türk Lirasına kadar disiplin cezasını ödemekle yükümlü tutulur.
İfadeye gidilmezse ne olur?
İfade alınmazsa ne olur? Kolluk kuvvetleri veya savcılık tarafından ifade vermeye çağrılan bir kişi ifade vermek için gelmezse, kendisine karşı “tutuklama emri” veya “zorunlu tutuklama emri” çıkarılabilir.
Tanık mahkemeye gitmek zorunda mı?
Tanık olarak listelenen kişi savcıya, hakime veya mahkemeye gelmeli, bilgisini paylaşmalı ve doğruyu söylediğine yemin etmelidir. İstisnai durumlarda, kanunda listelenen kişiler ifade vermekten kaçınabilir.
Tanıklık ücreti ne kadar?
MADDE 4 – (1) Tanığa, ifade verirken kaybettiği zamana orantılı olarak günlük 40,00 Türk Lirasından 80,00 Türk Lirasına kadar ücret ödenir. MADDE 5 – (1) Tanığın hazır bulunması için seyahat etmesi gerekiyorsa, ifade vermek üzere çağrıldığı yerdeki yol, konaklama ve yemek giderleri de karşılanır.